Cevap: Psikoloji başlığı altında açılan yüksek lisans programının iki farklı modülü vardır: Sosyal Psikoloji ve Deneysel Psikoloji. Ayrıca, 2019-2020 eğitim öğretim yılı itibarıyla ayrı bir yüksek lisans alanı olarak Klinik Psikoloji yüksek lisans programında öğrenci alımına başlanmıştır. Psikoloji başlığı altında açılan doktora programı ise üç ayrı modülü kapsamaktadır: Klinik Psikoloji, Sosyal Psikoloji ve Deneysel Psikoloji. Bu alanlar dışında psikolojinin diğer alt alanlarına yönelik bir lisansüstü programımız (Örneğin, Gelişim Psikolojisi) bulunmamaktadır. Bu farklı modüllerin her biri, her sene, kendisine ait farklı kontenjan belirlemektedir. Sosyal Bilimler Enstitüsü sayfasında bu kontenjanlar her sene ilan edilmektedir. Yine bu programlarda bazı ortak zorunlu dersler olmakla birlikte, her birinin kendine özgü seçmeli ders havuzu vardır ve öğrenci hangi modüle kayıtlıysa o modülün seçmeli ders havuzundan ders seçmekle yükümlüdür.
Cevap: Psikoloji Ana Bilim Dalının altında açılan lisansüstü modüller arasında geçişler mümkün değildir.
Cevap: Araştırma yöntemlerine yönelik ve başvurulan alanın temel kavram ve kuramlarına yönelik sorular içeren açık uçlu bir yazılı sınav yapılmaktadır. Yazılı sınava ek olarak adaylar sözlü sınava alınmaktadırlar. Sözlü sınavda adayın bu programa neden başvurduğu, şimdiye değin yaptığı çalışmalar ve gelecek hedeflerinin yanı sıra alanın temel kavram ve kuramlarına yönelik sorulara yer verilmektedir.
Cevap: Başvurularda üniversitemiz referans mektubu istememektedir. Ancak yine de referans mektubu vermek isteyenler, bilim sınavında yanlarında bulundurabilir.
Cevap: Psikoloji Lisansüstü Programlarında psikoloji lisans programından mezun olma ön koşulu olup, farklı bölümlerden yapılan başvurular kabul edilmemektedir. Bu adaylar bilim sınavına girseler dahi sınavları geçerli değildir.
Cevap: Her akademik yıl için Psikoloji Ana Bilim Dalı açılan lisansüstü dersler için kararlaştırdığı özel öğrenci kontenjanını DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bildirmektedir. Bu kontenjan sayıları enstitü öğrenci işlerinden öğrenilebilir (http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/sayfa/21).
Cevap: DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü yönetmeliğince lisansüstü programlara başvuracak adayların online başvuru tarihi itibari ile mezun olmaları gerekmektedir. Bu adaylar bilim sınavına girseler dahi programa kayıtları yapılmamaktadır.
Cevap: DEÜ Psikoloji Bölümü’nde bir Klinik Psikoloji Laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca Deneysel Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanımız Doç. Dr. Derya Durusu Emek Savaş DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sinirbilim Anabilim Dalı’nda bulunan Nöropsikoloji ve EEG Laboratuvarlarında laboratuvar şefi ve araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
Cevap: Psikoloji başlığı altında açılan yüksek lisans ve doktora programları %30 İngilizcedir. Ayrı bir yüksek lisans alanı olan Klinik Psikoloji yüksek lisans programının eğitim dili ise Türkçedir. Yüksek lisans başvurusu ile ilgili bilgilere http://www.sbe.deu.edu.tr/public/document/ogrenciIsleri/programlar/tezliYL/TezliYL_TCVatandaslari_BasvuruKilavuzu.pdf adresinden, doktora başvurusu ile ilgili bilgilere ise http://www.sbe.deu.edu.tr/public/document/ogrenciIsleri/programlar/doktora/Doktora_TCVatandaslari_BasvuruKilavuzu.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.
Bunların dışındaki sorularınız için ilgili anabilim dalı başkanları ile iletişim kurabilirsiniz.
- Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Serap Akfırat (serap.akfirat@deu.edu.tr)
- Uygulamalı Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Orçun Yorulmaz (orcun.yorulmaz@deu.edu.tr)
- Deneysel Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Derya Durusu Emek Savaş (derya.emek@deu.edu.tr)
- Psikometri Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Duygu Güngör Culha (duygu.gungor@deu.edu.tr)